ENGEDÉLY NÉLKÜLI VEZETÉS

ENGEDÉLY NÉLKÜLI VEZETÉS

Az engedély nélküli vezetés elkövetési alakzatának legtipikusabb esete, amikor az elkövetőnek a vezetői engedélyét közlekedési bűncselekmény, általában ittas járművezetés miatt elveszik. Az elvétel rendszerint már a rendőri intézkedés során megtörténik, amennyiben a légalkohol mérő készülék a 0,25 g/ml értéket meghaladja. (l részletesebben www.ittasvezetes.hu). Az elvétel utáni napokban a rendőrség értesítése alapján a Kormányhivatal a vezetési jogosultság szünetelését bejegyzi, erről értesítést is küld. A vezetési jogosultság rendszerint az eljárás jogerős befejezéséig szünetel. Tehát amig tart a  büntetőeljárás és amiatt szünetel a vezetési jogosultság addig az engedély nélküli vezetés szabálysértés valósul meg, amint a büntetőeljárás lezárul, és járművezetéstől eltiltást szabnak ki, úgy onnantól a járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűncselekmény valósul meg. Noha a vezetési jogosultság szünetelése alatti vezetés „csak” szabálysértésnek minősül, a várható jogkövetkezmények mégsem sokkal enyhébbek. Tettenérés esetén az elkövetőt rendszerint szabálysértési őrizetbe vehetik 72 órára egy gyorsított bírósági tárgyalásig. A büntetés sok esetben ténylegesen fogházban letöltendő 1-12 hónapig terjedő szabálysértési elzárás, 1-12 hónapig terjedő járművezetéstől eltiltás, valamint pénzbüntetés. A járművezetéstől eltiltás következménye ezekben az esetekben is az utánképzés lehet.

Ügyvéd, jogi szakember segítségével az elzárás szabadságvesztés elkerülhető, a járművezetéstől eltiltás is elkerülhető, vagy minimálisra csökkenthető, és az utánképzési kötelezettség is elkerülhető. Ebben az esetben pénzbüntetés kerül kiszabásra, melynek mértéke is csökkenthető, illetőleg a kiszabott pénzbüntetésre részletfizetés kérhető. A pénzbüntetés általában 100.000-Ft-200.000-Ft között mozog, de jogi szakember segítségével ez is jelentősen csökkenthető.

Az engedély nélküli vezetés szabálysértés körébe tartozik az is, amikor az elkövető nem rendelkezik semmilyen vezetői engedéllyel, és úgy vesz részt a közúti közlekedésben gépi meghajtású járművel. Ide tartoznak azok az esetek is, amikor az elkövető az általa vezetett adott járműkategóriával nem rendelkezik. (Pl. „A” kategóriás motort, vagy „C” kategóriás tehergépjárművet vezet „B” kategóriával, vagy „B” kategóriás személygépjárművet vezet úgy, hogy csak „A” vagy „Am (50cm3 alatti segédmotor kerékpár) kategóriával rendelkezik. A büntetési tételek ezekben az esetekben is hasonlóak, a járművezetéstől eltiltás ezekben az esetekben azt jelenti, hogy vezetői engedély megszerzésére irányuló tanfolyamot addig nem kezdhet el, amíg járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll.

Ezekkel a szabálysértési alakzatokkal nem összekeverendő az az eset, amikor az elkövető rendelkezik az adott kategóriára érvényes vezetői engedéllyel, azt azonban a rendőri igazoltatás vagy intézkedés során nem tartotta magánál. Ez csupán közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés, ami csupán minimális (5.000-Ft-20.000-Ft) akár helyszíni bírság formájában kiszabható pénzbüntetéssel jár.

 

A szabálysértési eljárásban nagyon fontos, hogy Ön ne jogi segítség, ügyvédi képviselet nélkül vegyen részt az eljárásban. Mi a legmegfelelőbb erre a jogterületre szakosodott jogi szakemberhez, ügyvédi irodához továbbítjuk ügyét. Védői mindenről tájékoztatják Önt, kidolgozzák a megfelelő védekezést, a szükséges beadványokat elkészítik, közreműködnek, hogy Ön megfelelő vallomást tegyen, és az eljárások során (kihallgatás, bírósági tárgyalás) képviselik, valamint gondoskodnak róla, hogy ügye ne húzódjon el, hanem belátható rövid időn belül lezáruljon.

 

pexels-kindel-media-7773262

Amennyiben szünetel vezetési jogosultsága, arra bíztatjuk Önt, hogy a tilalmat ne szegje meg, ha azonban úgy érzi, hogy ez az Ön életében munkája, magánélete miatt „megoldhatatlan”, mielőtt elkövetné a szabálysértést, feltétlenül keressen meg minket, hogy a felmerülő kockázatokról személyre szabottan tájékoztatni tudjuk Önt!

AZONNALI SEGITSÉGET KÉREK